Ridlektioner

På Skaftö Ridklubb utbildar vi efter Svenska Ridsportförbundets ryttarmärken och terminen är uppdelad med både praktisk ridning och teoretisk utbildning. Detta ger en bred och god grund att stå på i sitt fortsätta hästliv.

I vår strävan efter att kunna ge en god utbildning att stå på har vi valt att ha mindre ridgrupper med max 6 elever i varje grupp för att på så sätt kunna ge mer tid till varje enskild elev. Det gör oss unika i vårt närområde.

Eftersom vi rider utomhus året runt har vi ett lite längre vinterupphåll då hästarna vilar. Lektionerna pågår normalt sett från augusti till december och från februari till juni. Vårterminen 2023 håller på till och med vecka 23 för de som rider på onsdagar och till och med vecka 24 för alla andra grupper.

I dagsläget erbjuder vi följande grupper

Knatte: Lektioner för våra minsta barn (4-6 år). Lektionerna pågår i 45 min och innehåller både teori och ridning. Här lägger vi grunden till ett fortsatt intresse men på ett lekfullt sätt. Innan man går vidare till nästa grupp bör man kunna skritta utan ledare, testat trav med ledare och i stallet kunna rykta hästen.

Häst & Stall: Steget efter knattelektionerna. Dessa lektioner varar i 60 min och här har vi teori i 30 min och ridning i 30 min. Ridmål för dessa grupper är att de skall kunna både skritta och trava utan ledare. Här handlar teorin om att kunna sadeln och tränsets delar, kunna sadla och tränsa sin häst, leda den till och från paddocken innan man går vidare till nästa nivå. 

Märke 1: I våra märke 1 grupper börjar vi jobba med att känna oss säkrare i sadeln, eleverna testar på galopp och vi lägger stort fokus vid att kunna sitta korrekt i sadeln samt sitta upp och av korrekt. Under terminen läggs det in teori på vissa tillfällen där vi börjar lära oss mer om hästen, dess beteende, kroppsdelar, tecken och färger samt enklare foderlära. Lektionerna är 45 min långa.

Märke 2: Här rider eleverna obehindrat hästarna i skritt, trav och galopp i paddocken. Hoppning sker främst i trav. På uteritterna rider eleverna främst i skritt och trav men galopp kan testas om det passar eleverna och lektionen. Under teorilektionerna fördjupar vi oss i hästen kroppsdelar och beteende. Lektionerna är 45 min.

Märke 3: Nu börjar eleverna jobba med inverkansridning. Vi går igenom ställning och böjning och vad det innebär. Eleven kan också sitta på rätt nedsittningsben och förstå hur man byter nedsittningsben. Hoppning och uteritter sker nu även i galopp. På teorilektionerna går vi igenom hästens delar mer detaljerat, vi pratar även om att ryttaren är en atlet och behöver fysisk styrka och kondition för att kunna må bra och utvecklas som ryttare. Ryttaren kan även göra enklare tillpassning av hästens utrustning. Lektionerna är oftast 45 min. Vid önskemål kan de förlängas till 1h.

Märke 4 och 5: Nu ställs högre krav på inverkan, eleven kan rida hästarna i korrekt form och har förståelse för vad som menas med lösgjordhet. I hoppningen kan ryttaren påverka hästen genom att välja rätt sits för rätt ändamål och kunna avgöra vad som är ett bra tempo. Ridläran handlar mycket om förståelse för lösgjordhet och i stallet går vi igenom varför stallregler används och varför de är bra samt sårvård. Vi pratar också om tävling, vad krävs för att få tävla och vilka är de viktigaste grundreglerna. Dessa grupper är 60 min.

Är ni intresserade av en plats hos oss? Skicka ett mail till info@skaftoridklubb.se med dina erfarenheter och vad ni söker så återkommer vi. 

crossmenu